01 December 2012

Timbang berat blog


Ini entri kasar.







Sesaja nak buat koje takda pekdah. Pegi google cara timbang blog, sejak dulu blerbogging memang suka sangat check berat blog, pastu compare dengan blogger-blogger famous lepastu meroyan sebab terbukti blog aku memang berat kah kah kah *perangai budak sekolah sungguh laa


Kalau tengok apa blogger lain cakap, average size sepatutnya antaranya 100 hingga 200 KB sahaja kay. Normally makin besar saiz blog makin lambat dia nak loading, lambat loading tu yang aku malas nak tunggu kalau dah ambik masa 2-3 minit pun tak habis loading lagi memang tekan [X] je jawabnya.


Blog jadi berat kalau segala jenis widget kelip liplap liplap kena sumbat kat sidebar, dengan segala jenis jam gerak-gerak, slideshow gambar *duckface*, kalendar, welcoming note, click here to enter woiiiiiiii apakaaaaaaaah?? Dalam komputer tu takda jam takda kalendar ke macamana


Pasang lagu autoplay pun buat blog berat jugak. Lepastu yang lagi annoying lagu tak boleh nak stop kan memang cilakaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak aku tekan [X] lagi sekali.


Duk kutuk-kutuk blog orang ni, korang tahu tak berat blog aku berapa? 384 KB. *dang*


Tapi versi lain pulak cakap, kalau nak tengok blog ni lambat loading tak tengok saiz blog, tapi tengok berapa second untuk load. Macam aku punya, berat 384 KB pun load time dia less than 1 saat (hahah ambik hang ayat rojak gila). Pelik der, ada sesiapa boleh explain?


Aku buang tu, buang ni, kecik tu kecik ni, reduce tu reduce ni so turunla sikit jadi 290 KB. Lepastu compare dengan blog orang lain, 100 KB, 64 KB, 89 KB, setaaaaaaan. Apa lagi yang besar sangat kat blog aku niiiiii


Memang ganggu psikologi betulla. *terma sebenarnya ialah website speed test tool = alat uji kelajuan laman web dah aku taktau kenapa pulak kalau translate blogger Melayu ni ramai guna istilah 'timbang blog'. suka hati lah asalkan bahagia.


Nak jadi saiko macam aku bolehla try timbang blog kat sini, berat blog aku yang terkini 284 KB je. *lempar meja* Kbai


16 comments:

  1. selalu gak timbang blog.hikhik sebenarnya blog yang ok bawah 100kb.

    kenapa blog izzah sampai 284 kb?. terkejut gak hana.huhu

    cuba letak shoutbox kat sidebar or bahagian bawah

    ReplyDelete
  2. @Hnahdy:
    Rasanya memang sebab shoutbox tu la kot, tapi shoutbox tu letak atas sebab belum ada header lagi nak sumbat kat situ.

    There's something dgn ruangan header, couldn't figure it out yet huhu.

    ㅠ__ㅠ

    ReplyDelete
  3. wah eca pun baru jugak timbang blog..heee.. 100 lebih jgk..hihi

    ReplyDelete
  4. oh, haha noob gile saya baru tau ada mende alah boleh timbang blog ghupenyaa.. sye punya 117. okaayy... kott.. haha
    btw jalan jalan sini balik.. menarik blog, sempoi baca :P

    ReplyDelete
  5. Tenkiu Izzah ^_^ baru tau ada penimbang rupanya. 206.79 <----ringan ringan!

    ReplyDelete
  6. Salam, izzah buat entry ni saya baru tau sal timbang2 blog ni.. dan2 terus timbang.. huhu Ilmu baru nih.. nasib belum jejak 100kb tapi dia dah kata slow loading. nak kena buang plugin bukan2 tu..

    ReplyDelete
  7. @Izyan Hamizi:
    Lebih seratus sikit ja, okay lah tu, kot. Hahaha.. Thanks! :)

    @Crack:
    Kita senasib ler berat >200 KB :p

    @Hana:
    Dah visit page Hana, tengok tak banyak sangat pun plugin kat blog tu, okay je. Load pun laju.

    Mungkin betul kot yang sebenarnya saiz blog tak menentukan kecepatan loading, LOL :p

    ReplyDelete

  8. dah dah dah. takyah nak emo sangat

    asalkan kita puas hati, ok la tu

    ReplyDelete
  9. Mine is 56 muahahahahahahahahaha XDDDD

    ReplyDelete
  10. wah ingatkan berat bdn sy je berat. rupanya blog sy pun berat . obesiti . hahaha

    ReplyDelete

Thanks for commenting! :)